Кошик
12 відгуків
Надежный продавец Prom.ua
«Компанія «Цезар ЛВ»
+380973990070
+380504323478
Кошик

Технологія очищення димоходу

Технологія очищення димоходу.

1. Перш ніж взяти на себе роль сажотруса, подбайте про власну безпеку. Необхідно встановити на даху зручні сходи і подбати про страховку, яка не дозволить вам впасти. При очищенні димоходу потрібно використовувати респіратор.

2. Заслінки відкривають, інакше сажа буде накопичуватися на них, що може призвести до ще більшого засмічення. А ось дверки – топкові, зольні і прочищувальні – потрібно щільно закрити, щоб не забруднити сажею меблі та підлоги. Відкриті топки камінів краще завісити вологою тканиною, яку не шкода викинути – відіпрати її, швидше за все, не вийде.

3. Очищення починають зверху, з димової труби. Перед початком чищення потрібно зняти з оголовок труби, скребком або жорсткою щіткою видалити сажу на доступній відстані. Інструмент можна подовжити за допомогою нарощувальної ручки.

4. Недоступні частини димоходу чистять з використанням гнучкого йоржа – троса з насадкою на одному кінці і ручкою для обертання на іншому. Діаметр насадки повинен перевищувати діаметр труби в 1,2-1,3 рази. Тросик вводять всередину димоходу і починають обережно просувати, обертаючи ручку.

5. Якщо йорж застрягає, значить, у димоході утворився серйозне засмічення, і пробити його можна тільки за допомогою ядра. Ядро на тросі різко опускають у димар, намагаючись не зачіпати стінки, щоб не сколоти цеглау Усунувши засмічення, продовжують чистку йоржем.

6. Після чищення труби приступають до видалення сажі через прочищувальні дверки. У складній печі їх, як правило, буває кілька, і вони розташовані в місцях поворотів димового каналу. Спочатку вигрібають сажу,  потім шкребками і йоржем очищають сам димовий канал. При цьому рухаються зверху вниз, до топки. В камінах з прямим димоходом прочистных дверцят може не бути зовсім, і вся сажа відразу падає в топку.

7. Топку і зольник очищають в останню чергу. Заключну чистку можна виконати за допомогою пилососа. Якщо ваш пилосос оснащений тканинним мішком для збору пилу, краще купити для цієї мети одноразовий паперовий, так як очистити його від сажі неможливо.

8. Розтоплюють піч і перевіряють тягу. Якщо чистка усунула засміченням, то після остигання печі натягають назад оголовок. Якщо тяга не покращилася, можливо, засмічений димовий канал у важкодоступному місці, і без допомоги кваліфікованого пічника вже не обійтися.

9. Надалі при використанні печі не варто нехтувати профілактикою засмічень за допомогою описаних вище народних або сучасних методів.

Попередні статті